Friday, February 17, 2012

"That's not what I want"

Istun Emussa, Fish Bowl -kahvilassa ja odotan, etta sade lakkaisi. Tassa teille hauska tapaus. Tiedan, etta kirjoitettuna tama ei toimi. Tama olisi pitanyt nahda. Joten mina olen ehka ainut, joka naureskelee talle jutulle joskus, kun kertailen omia jorinoitani. Noh, tassa se nyt tulee, koska minulla ei ole muutakaan tekemista.
 
Tiistai-iltana kello 20.40 tapahtui hauskin tilanne, mita olen ikina nahnyt kiipeilyurani aikana. Kaksi poikaa kiipeili liidiseinalla. Kiipeilijapoika Grant kokeili uutta, vaikeaa reittia. Han tarisi ja varisi, mutta yritti sitkeasti eteenpain. Varmistajalla ei sen sijaan ollut mitaan kasitysta, mita hanen tulisi tehda. En tieda varmistajan nimea. Noh, Grant yritti asettautua hyvaan asentoon, jotta han saisi vietya koyden seuraavaan jatkoon hanen paansa ylapuolella. Varmistaja sen sijaan tulkitsi Grantin yritykset niin, etta Grant haluaa levata. Side note: Kun kiipeaja haluaa levata, varmistaja ottaa kaiken ylimaaraisen koysivaran takaisin ja kiristaa koyden. Talloin kiipeaja voi jaada viimeisimman jatkon varaan roikkumaan. Kun kiipeaja haluaa vieda koyden seuraavaan jatkoon, varmistaja antaa lisaa koytta.

Mika tilanteessa oli hauskaa? No se, etta Grant yrittaa vetaa lisaa koytta voidakseen jatkaa eteenpain ja varmistaja yrittaa vetaa koytta takaisin, jotta Grant voisi levata. Kiipeilykumppanit siis tappelivat koydesta, edelleen sanomatta sanaakaan. Varmistaja kerkesi vetamaan kaiken ylimaaraisen koyden Grantilta ja lisaksi koysi veti Granttia alas pain. Grant taas yritti epatoivoisesti saada lisaa koytta. He olivat noin kahden metrin paassa toisistaan ja edelleen, kumpikaan ei sano mitaan. Lopulta Grant tajuaa, etta varmistaja ei ole antamassa hanelle koysivaraa. Han huutaa korkealla, kimealla aanella epatoivoisesta, etta "that's not what I want!". Ja tipahtaa, koska varmistaja vetaa koytta edelleen kireammalle. Mita ihmetta. :D Opetus, kommunikoikaa kiipeilypartnerinne kanssa.

Kuuntelen parhaillaan Swedish House Mafiaa, koska minun pitaisi virittaytya baaritunnelmaan. Kylla, mina menen tanaan baariin. Menen, vaikka mita tapahtuisi. Flunssakaan ei esta minua menemasta, koska tama baariton elama alkaa olla jo ihan hapeallista. Kristinan kamppakaverilla on synttarit tanaan, joten menemme jonnekin juhlistamaan.

Tassa on muuten kuvia Portlandista. En ole julkaissut niita viela! Aitikin on siella. Minun tuli tanaan yhtakkia aitia ikava. Varmaan siksi, etta olen vahan kipea. Olisin niin mielellani aitin sohvalla juuri nyt. Joisimme luultavasti pannullisen kahvia ja soisimme levyllisen Fazerin sinista. Siskokin saisi olla siella. Naihin tunnelmiin. Ootta rakkaita! Mukavaa viikonloppua kaikille! :)

Kukkuu aiti :)

Japanilainen puutarha

Ja aiti taas :)

8 comments:

 1. Mina ei nyt oikein ymmartaa. Putosiko Grant seinalta ihan maahan asti vai jäikö hän vain roikkumaan seinälle köyden varaan? Kun jos varmistaja pitää köyttä kireällä, niin eikö kiipeilijä jää silloin hengailemaan ilmaan?

  Kuten jo Facesta luitkin, kokeilin eilen kiipeilyä boulderoinnin muodossa. Nyt kaipaisin vähän neuvoja käsien kanssa (tai ihan kaiken, mutta nyt kysyn vain tätä). Mua alkoi sattumaan kiipeily jo tunnin päästä tosi lujaa kämmeniin, niin, että niitä kihelmöi enkä lopussa enää voinut pitää mistään kiinni. Voisiko kämmenosan yläosan siis teipata, jottei siihen alkaisi sattumaan niin kovasti? Vai auttaako teippaus siihen mitään / onko se hyvä seinällä? Tai no, sillä ei ole mitään merkitystä onko se hyvä seinällä. Oon niin surkea. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyva kysymys Katja. :) Eli Grant tipahti, mutta koyden varaan. Han yritti kiinnittaa koytta jatkoon ja lopulta hanen voimat eivat riittaneet seka pitamaan yhdella kadella kiinni otteesta, etta vetamaan toisella koydesta. Tarkennukseksi viela, han roikkui overhangilla eli kohdassa, missa seina kaartuu katon tavoin ylapuolelle. Han oli siis vaakatasossa, eika seisoma-asennossa. Siita han sitten humpsahti alas, koyden varaan, koska koysi oli hanen vatsan korkeudella. En tieda auttaako tuo nyt yhtaan. :D

   Mita boulderointiin tulee, mina olen loytanyt lajin ihanuuden vasta muutama viikko sitten. Aluksi se tuntui ylitsepaasemattoman vaikealta. Boulderointi vaatii enemman voimaa jokaiselta ruumiinosalta, eli myos kasilta kuin seinakiipeily. Nain mina koen. Joku toinen saattaa sanoa muuta. Jos sinun kammeniin alkoi sattua vasta tunnin paasta ja kiipeilit ekaa kertaa, olet todella hyvalla mallilla! Kahden tunnin boulderoinnin jalkeen minulla ei ikina pysyisi kyna kadessa. Mika on huono juttu, koska minulla on luento boulderointikurssin jalkeen. Hehehe...

   Ensinnakin kipu on normaalia. Iho, kammen ja sormet eivat ole tottuneet siihen, etta kannattelemme niilla koko painoamme. Lisaksi otteet aiheuttavat kitkaa ja lampoa kammenissa, mika johtaa hiertymiin ja jopa haavoihin. Tahan auttaa mankka, kasien huuhtelu (1 min mahdollisimman kylman veden alla) ja kiipeily. Mita enemman kiipeilet, sita peremmin nahka tottuu otteisiin ja kammenien nahka paksuuntuu tietyista kohdista. Teippia kayttaisin vain jos sormessa on haava tai hiertyma valmiiksi.

   Toinen kammenia rasittava tekija, mita mina joudun edelleen tyostamaan jatkuvasti, on oikea kasien asento kiivettaessa. Eli kasivarret pitaa pitaa paasaantoisesti suorana. Valilla joutuu koukistamaan, mutta silloin jaloilla pitaisi tehda suurin osa tyosta. Tahan kasivarret suorana kiipeilyyn oli aluksi todella vaikea tottua. Ideana on, etta kun kiipeat, et saisi vetaa itseasi ylospain kasilla, vaan tyonnat jaloilla. Mina kiipesin aluksi koko ajan kadet koukussa ja vedin itseani ylospain. Kun kasi on suorana, voit ottaa otteista rennommin kiinni ja lisaksi kasi lepaa (esim haukkarit ja ojenta, jotka on heikkoja lihaksia) ja roikut suurempien selan lihasryhmien varassa.

   Otteesta kiinni ottaminen on sitten kolmas juttu. Otteen pitaisi olla niin kevyt, kuin mahdollista. Tata voi harjoitella ottamalla hyvasta ja helposta otteesta lujasti kaksin kasin kiinni ja hellittaa otetta pikku hiljaa, kunnes lopulta putoat. Voima, jolla pidit kiinni juuri ennen putoamista, on oikea. Sitten vain toistat harjoituksen uudestaan ja uudestaan, kunnes susta tuntuu, etta sulla on nappituntuma oikeaan puristusvoimaan.

   Viela olisi paljon juttuja, mita voisin mainita. Noi nyt alkuun! Taalla on meidan kiipeilykurssien oheismateriaaleja. Videot on tosi hyodyllisia. Ne on mun kiipeilyopettajien takemia, joten naatte nekin samalla. :) Erityisesti suosittelen "movement principles" kohtaa, koska siella on monta hyodyllista videota.

   http://opp.uoregon.edu/climbing/climb.html

   Viela yksi vinkki! Boulderoinnissa kannattaa melkein pitaa 1:2 tyo ja lepo -suhde. Eli enemman lepoaa kuin kiipeilya.

   Toivottavasti tasta on edes vahan apua!

   Delete
  2. Grant-selitys auttoi paljonkin. Halusin vain tietää, mätkähtikö Grant maahan asti. Ei mätkähtänyt, hyvä. :)

   Boulderointi tuntui kyllä todella vaikealta. Haluan tarkentaa, että kämmeniini alkoi sattumaan jo reippaasti ennen tuntia, mutta tunnin kohdalla alkoi tuntumaan jo siltä, ettei käsillä voinut ottaa mistään kiinni / koskea mihinkään. :D

   Näistä neuvoista on todella paljon hyötyä, KIITOS! Seuraavasti meen harjoittelemaan tuota puristusvoiman hallintaa, koska minähän puristan muovisenkin otteen hengettömäksi. Lisäksi kiipeilen myös käsillä enemmän kuin jaloilla ja pidän niitä koukussa. Tämän tiedostinkin (sun aikaisemmista blogikirjoituksista), mutta voi piu tuota teoriatietoa on hankala lähteä siirtämään seinälle. Käyn kattomassa tuon videon huomenna, sillä nyt on jätskin aika! Ootan jo innolla revanssia seinän kanssa. Rräyh!

   Niin joo, ja kyllä mä siellä paljon seisoskelinkin kun yritin löytää värikoodattuja reittejä, kokeilin niitä, en päässyt alkuunkaan ja siirryin taas etsimään uusia reittejä. Viisastuin tästäkin ja meen seuraavasti mitä tahansa otteita pitkin vain. :)

   Delete
  3. Välitin sun ohjeet muillekin kanssakiipeilijöilleni ja ohjeittesi innoittamana mennään harjoitteleen oikeeta puristusotetta. :D Susta tulis loistava kiipeilynopettaja kun sulla on niin hyviä esimerkkejä. :)

   Delete
  4. Onpas kiva kuulla, etta musta on apua! :) Olen itsekin vasta vasta-alkaja, mutta osaan ainakin auttaa alkuun. Ensi kesana mennaan sitten yhdessa!

   Delete
  5. Joo! :) Me mennään lauantaina harjotteleen roikkumista. :)

   Delete
 2. Moikka raksu, korkataan pannullinen tummapaahtoa ja Fazerin sininen sitten kesällä - aikas pian :). Parane pian, haleja <3

  ReplyDelete