Wednesday, April 25, 2012

Tradi ja tekninen kiipeily

Tanaan on erityinen paiva. Kiipesin tanaan ensimmaista kertaa tradi (traditional) ja teknisen kiipeilyn sekoitusta ulkona. Kyseessa on siis Intro to lead climbing -kurssi. Kiipeilemme keskustassa Skinner's buttella. Harjoittelemme tradikiipeilya, mutta meita varmistetaan ylakoydella. Solmimme itsemme ylakoyteen ja harjoitusliidikoyteen. Lisaksi, jotta homma ei olisi liian helppoa, kaytamme etriereja. Etrier on slingi, jossa on "askelmia." Kuvittele tikkaat, jotka on tehty nauhasta. Smith rockilla monkey facen huipulle kiipeaminen vaatii taman taidon.

Jos haluat kiiveta tuonne, on sinun teknottava vähän. A0 elikkä pulttitikkaat. Mutta silti.


Wild Countryn kiilasetti jenkeissa 45 euroa, auts. Eika siita ole muuksi kuin poydan koristeeksi.

Asetin tanaan ensimmaista kertaa omat kiilat kivenrakoon ja kiipesin kahden etrierin avulla, itse asettamiini kiiloihin turvautuen, ylospain. Homma on hauskaa, jannittavaa ja superhidasta. Kaikki asettamani kiilat pysyivat paikoillaan ja koysi kulki suoraan. Muhaha! Olen lukenut teoriaa kiilojen ect. asettamisesta, kiipeilyopettajani naytti minulle miten homma toimii, ja olen kiivennyt kakkosena ja siivonnut kiiloja, mutta en ole ikina kiivennyt itse asettamieni kiilojen turvin. Ensi viikolla yritan olla nopeampi. Operaatio otti 1,5 tuntia. Opin hurjasti tehdessani kaiken itse. Puhun koko ajan kiiloista, mutta tarkoitan kaikkia mahdollisia itse asetettavia varmistuksia. Taalla yleisnimitys on trad gear. En tieda mika se on suomeksi.

Nain se toimii, jos jotakuta kiinnostaa yksityiskohdat. Asetan ensimmaisen etrierin ankkuriin ja tuskaisen hidas tekninen kiipeily voi alkaa.

1. Asetan kiilan edessani olevaan kivenrakoon ja varmistan, etta se ei lahde irti vaikka vedan sita alas, eteen ja mielellaan viela ylos. Sitten asetan jatkon kiinni kiilan vaijeriin. 

2. Seuraavaksi kiinnitan toisen etrierini juuri asettamaani jatkoon, otan askeleen talle etrierille ja testaan, etta kiila ei poksahda pois. (tassa kohtaa on vahan jannaa)

3. Ei poksahtanut, joten voin siirtya kokonaan talle etrierille.

4. Irroitan alemman etrierin (joka roikkuu vapaana) ja vien liidikoyden (liidikoysi on harjoitusta varten) alempaan jatkoo, jolla alempi etrier hetki sitten roikkui. 

5. Sitten kiipean etrieria pitkin ylospain (hurjat 30-50 cm !!!) ja aloitan alusta.

6. Eli kiila kiven valiin, jatko kiilaan, vapaana oleva etrier jatkoon, painon siirto talle etrierille, jannittava hetki, siirtyminen kokonaan juuri asettamalleni etrierille, alemman etrierin irroitus alemmasta jatkosta, harjoitusliidikoyden vienti alempaan jatkoon. Ja alusta...

Huomenna minulla on syntymapaiva. Taytan kaksikymmentaviisivuotta, ajatella! Ja olen maailman onnellisin, koska olen taalla Amerikassa tekemassa juuri sita mita haluan. Kiipeilla ja juosta. Ah, ja opiskella. Synttaripaivakseni en ole suunnitellut mitaan erityista. Puolimaraton sunnuntaiaamuna klo 7 rajoittaa menemisiani loppuviikon. Huomenna aion vain hengailla kavereiden kanssa, harjoitella nuoralla kavelya, puutua luennolla kahdeksaan asti seka kayda kiipeilemassa ja syomassa ulkona. Kirjaimellisesti, koska aiomme testata yhden ruokakarryn. Perfetto! :)

No comments:

Post a Comment