Tuesday, September 27, 2011

Happy, happy!

Mulla on vakavia nahoissanipysymisvaikeuksia. Sain juuri tietaa, etta Katja ja Soile tulevat mun luo maaliskuussa 2012. Happy, happy, happy! Tervetuloa my darlings. :) Ma puolestani ostin lennot Nyciin eilen illalla. Matka-ajankohta on kaksi viikkoa ennen joulua. Lisaksi ma paasin kaikille kursseille joille halusin. Jouduin tanaan viela anomaan oikeutta yhdelle Business administrationin kurssille, koska se on rajattu paaaineilijoille. Kaikki meni hyvin ja lukkarini nayttaa nyt talta:

Ma:  Jog-Run 13-14 Cross-cultural business communication 16-18
Ti: American history lecture 8.30-10 American history discussion 14-15 Human resources management 16-18
Ke: Jog-Run 13-14 Rock-climbing 14-16 Cross-cultural business communication 16-18 Wilderness survival 18-20
To: American history lecture 8.30-10 Human resources management 16-18
Pe: I'm going freeeeeeeeee... ;) Heheeeee.

Suoritan yhteensa 15 crediittia. Homma menee niin, etta jokaista luentotuntia kohden tulee tehda 2,5 tuntia itsenaista tyoskentelya. Proffat antaa niin paljon laksyja, etta tuo 2,5 tuntuu lyhyelta ajalta. Sain viimeksi laksyja lukiossa. Tai siis TEIN viimeksi laksyja lukiossa. Kai niita joiltain kursseilta Tayssakin saa. Mun kolme kurssia tarkoittaa noin 30 h itsenaista tyoskentelya. Vaihtarina olo amerikassa ei siis ole party partya vaan todellista opiskelua. Lisaksi kaikkiin kursseihin kuuluu pistareita ja valitentteja. Hyvastit akateeminen vapaus (lue: Emman tekosyy istua alakuppilassa tuntikaupalla tekematta mitaan).

Eras turhauttavimmista ja arsyttavimmista asioista on kurssikirjat. Ne pitaa ostaa. Ja ne maksavat todella paljon. Paasaantoisesti niita ei saa kirjastosta tai jos saa, niin niita on yksi kappale. Tasta saankin aasin sillan amerikkalaisen ja suomalaisen yliopiston eroihin. Opiskelijat maksavat taalla jokaisesta opintopisteesta, vakuutuksista ja viela lisaksi kirjoista. Kurssikirjat maksavat 80-150 dollaria ja kirjoja on 1-2 per kurssi. Yhden vuoden kirjat maksavat noin 1500 dollaria. Lisaksi tulostaminen maksaa. Ruoka kampuksella on saman hintaista kuin missa tahansa ravintolassa eli opiskelijoille kallista. 

Suomessa me maksamme nimellisen korvauksen Tamyn jasenyydesta ja Ythsn palveluista. Me saadaan tulostuskiintiot, kirjat ilmaiseksi lainaamalla ja lounastamme 2,5 eurolla. Ja mika parasta, valtio maksaa meille opintotukea ja asumistukea. Ma manasin viela kesalla, etta Tamyn vuosimaksu on vaan kallistunut ja kallistunut. No johan se onkin kallis... noin 100 euroa. Taalla opiskelijat pulittavat vuosittain lukukausimaksuista ja kurssikirjoista 30 000 dollaria. Me Suomalaiset olemme aarimmaisen etuoikeutettuja sanon mina. En ole enaa edes kehdannut puhua meidan koulutusjarjestelmasta, silla en halua kuulostaa prassailevalta. Seka vaihtarit etta amerikkalaiset ovat olleet aivan ihmeissaan kaikesta mita olen kertonut. Sandinaavit ovat ainoita, jotka eivat pyorittele silmiaan.

Olen nyt istunut Lillis Business Centerin kahvilassa tekematta mitaan 1,5 tuntia. Tama rakennus on muuten todella hieno, punaista tiilta ja lasia. I like. Lounastan Kristinan kanssa klo 12. Taman jalkeen yritan tehda laksyt. Itku.

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Anniina säätää kommenttien kanssa, ei uutta! :) Aika pitkä päivä sulla tiistain HRM:ää hihi! :) Ei vaan! Kurssit kuulostaa todella kivoilta! Miks meillä ei oo tollasia? Wilderness survival? C'mon! :) Mutta totta, 100 e ei ole kyllä mitään. Sama juttu täällä, kirjat pitää ostaa itse, on lukuvuosimaksut ja muut. Tai kirjat kannattaa ostaa, koska kaikkialle on jono, myös tenttikirjoihin kirjastossa, ja joku juuri laski että yhdenkin kurssin kirjan saat todennäköisesti huhtikuussa.
    Take care & haleja <3

    ReplyDelete
  3. Oho.... hahaaaaa. :D Mulla on kauheita vaikeuksia noiden kellonaikojen kans, koska kaytan taalla vaan am/pm tyylia ja sit kun yhtakkia pitaakin tehda suomalaisittain. Vaikeaa... korjaan heti. Oli sia toinenkin virhe. Tama paiva kesti kahdeksaan asti. Kurssit on tosiaan aivan omaa luokkaansa ja opetus on koko ajan ryhmatyoskentelya ja tehtavia eika opettajan luennointia. :)

    ReplyDelete